Risalamande on traditsiooniline Taani jõuludessert. Risalamande nimi tuleneb prantsuse keelest Riz à l’amande, mis tõlkes tähendab riis mandlitega. Taanlased peidavad magustoidu sisse alati ühe terve mandli. Külaline, kelle desserdi sisse see satub, saab võõrustajalt väikese jõulukingi.
Koostisosad
Riisipuder:
-
1 l 2,5%-list piima
-
150 g pudruriisi
-
1 vanillikaun
Lisaks:
- 5 dl 35% rõõska koort
- 100 g mandleid (hakituna) + 1 terve mandel
- 2-3 sl suhkrut
Kirsikaste:
- 680 g purk konservitud kivideta kirsse
- 1-2 sl maisitärklist
- 2 sl vett
Valmistamine
- Lase piim nõrgal tulel keema tõusta.
- Pese riis külmas vees. Kurna ja lisa keevale piimale koos vanillikaunaga. Sega väga nõrgal tulel, kuni piim uuesti keema hakkab.
- Kata pott kaanega ja hauta 45-60 minutit, kuni piim on imendunud ja riis pehme.
- Lase pudrul täielikult jahtuda.
- Sega jahtunud riisipuder vahustatud koore ja hakitud mandlitega, vajadusel maitsesta suhkruga. Viimasena peida pudru sisse üks terve mandel.
- Valmista kirsikaste: soojenda kirsid omas mahlas. Sega maisitärklis külma veega ning lisa kirssidele. Keeda tasasel tulel paar minutit, kuni kaste pakseneb.
Serveerimine
Traditsiooniliselt serveeritakse risalamandet ühes suures kausis ning söömist ei lõpetata enne kui keegi on leidnud terve mandli. Tänapäevasema serveeringu jaoks võid aga desserti esitleda individuaalsetes magustoidupokaalides.
Retsept pärit SIIT